sobota, 28 stycznia 2012

Chleb domowy 9


   

Składniki zaczynu:
 - 150 - 180g zakwasu żytniego
 - 100g mąki pszennej razowej
 - 300g mąki pszennej
 - 400ml wody osmotycznej w temp. pokojowej

 Wszystko razem zamieszać, przykryć folią lub ściereczką lnianą na ok 3-5 godz. do wyrośnięcia.

   Po tym czasie wykonujemy ciasto właściwe.
 Do zaczynu dodajemy:
 - 1,5kg mąki pszennej
 - 50g mielonego siemienia lnianego
          (mielimy w młynku do kawy)
 - 50g siemienia lnianego (całe ziarna)
- 50-80g pestek z dyni (część zemleć w młynku do kawy)
 - 25g słonecznika uprażonego na patelni
 - 500ml wody filtrowanej osmotycznie (letniej)

  Wymieszać. Wyrabiać najpierw w misce. Potem wyłożyć na blat.
Wyrabiać przez ok. 15 minut, jak ciasto będzie jednolite sprężyste.
 Przygotować 4 brytfanki. Posmarować smalcem i posypać płatkami owsianymi.
Ciasto podzielić na 4 części i umieścić w brytfankach. Pozostawić pod przykryciem (folią) na ok 5 - 8 godz, aż do wyrośnięcia.


   
  Po tym czasie ciasto podwoiło swoją objętość.
 
  Załączyć piekarnik na 200stC.
 Posmarować chlebki wodą przy pomocy pędzla z włosia naturalnego, naciąć żyletką i posypać płatkami owsianymi.
 Wstawić do nagrzanego piekarnika na 30 min. Po tym czasie wyjąć z pieca i posmarować wodą. Dalej piec przez 15 min. Następnie ponownie posmarować wodą i zostawić w piecu wyłączonym na ok 10 - 15 min.
 Wyjąć z pieca z foremek i przełożyć do wiklinowego koszyczka do ostygnięcia. Gotowe.

Po ostygnięciu zawinąć w ściereczkę lnianą.
 A do dłuższego przechowywania zawinąć w folię. 
Chleb ten można mrozić, po upieczeniu i wystygnięciu zawinąć w folię i umieścić w zamrażarce. Dzięki temu zachowuje świeżość, a po rozmrożeniu jest, tak jakby był dopiero upieczony.

Brak komentarzy: