Składniki zaczynu:
- 150 - 180g zakwasu żytniego
- 100g mąki pszennej razowej
- 300g mąki pszennej
- 400ml wody osmotycznej w temp. pokojowej
Wszystko razem zamieszać, przykryć folią lub ściereczką lnianą na ok 3-5 godz. do wyrośnięcia.
- 150 - 180g zakwasu żytniego
- 100g mąki pszennej razowej
- 300g mąki pszennej
- 400ml wody osmotycznej w temp. pokojowej
Wszystko razem zamieszać, przykryć folią lub ściereczką lnianą na ok 3-5 godz. do wyrośnięcia.
Po tym czasie wykonujemy ciasto właściwe.
Do zaczynu dodajemy:
- 1,5kg mąki pszennej
- 50g mielonego siemienia lnianego
(mielimy w młynku do kawy)
- 50g siemienia lnianego (całe ziarna)
- 50-80g pestek z dyni (część zemleć w młynku do kawy)
- 25g słonecznika uprażonego na patelni
- 500ml wody filtrowanej osmotycznie (letniej)
- 25g słonecznika uprażonego na patelni
- 500ml wody filtrowanej osmotycznie (letniej)
Wymieszać.
Wyrabiać najpierw w misce. Potem wyłożyć na blat.
Wyrabiać przez ok. 15 minut, jak ciasto będzie jednolite sprężyste.
Wyrabiać przez ok. 15 minut, jak ciasto będzie jednolite sprężyste.
Przygotować 4 brytfanki. Posmarować smalcem i posypać płatkami owsianymi.
Ciasto podzielić na 4 części i umieścić w brytfankach. Pozostawić pod przykryciem (folią) na ok 5 - 8 godz, aż do wyrośnięcia.
Po tym czasie ciasto podwoiło swoją objętość.
Załączyć piekarnik na 200stC.
Posmarować chlebki wodą przy pomocy pędzla z włosia naturalnego, naciąć żyletką i posypać płatkami owsianymi.
Wstawić do nagrzanego piekarnika na 30 min. Po tym czasie wyjąć z pieca i posmarować wodą. Dalej piec przez 15 min. Następnie ponownie posmarować wodą i zostawić w piecu wyłączonym na ok 10 - 15 min.
Wyjąć z pieca z foremek i przełożyć do wiklinowego koszyczka do ostygnięcia. Gotowe.
Po ostygnięciu zawinąć w ściereczkę lnianą.
A do dłuższego przechowywania zawinąć w folię.
Chleb ten można mrozić, po upieczeniu i wystygnięciu zawinąć w folię i umieścić w zamrażarce. Dzięki temu zachowuje świeżość, a po rozmrożeniu jest, tak jakby był dopiero upieczony.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz