piątek, 3 lutego 2012

Mleko 10


 

W szklance mleka ok. 200g znajduje się:
- 6,6g białka
- 6,4g tłuszczu
- 9,6g węglowodanów
Czyli w tzw. mleku pełnym razem znajduje się 22,6g BTW, reszta to woda.
Człowiek nie krowa mleka pić nie powinien.
Naukowcy udowodnili, że kazeina zawarta w krowim mleku jest przyczyną wielu chorób.
Człowiek tak samo jak każdy ssak przystosowany jest do picia mleka, ale tylko w wieku niemowlęcym - enzym trawienny zanika około trzeciego roku życia.
Najlepszym mlekiem dla małego dziecka jest mleko matki, które bardzo różni się od mleka krowiego, czy koziego.
Mleko tzw. UHT to mieszanina martwych bakterii pływających w szklance uzyskana poprzez pasteryzację.
Pasteryzacja ma za zadanie zabić bakterie, dzięki czemu mleko zachowuje długi okres przechowywania.
Ale niestety bakterie nadal tam są z tym że martwe, powodujące wiele alergii.
Mówi się, że mleko jest źródłem cennego wapna niezbędnego do budowy kości i dlatego zachęca się do jego spożycia.
Z obserwacji wynika zupełnie coś innego.
W krajach gdzie nie pije się mleka osteoporoza nie występuje co jest przeciwieństwem w krajach gdzie spożycie jest duże gdyż skład mleka krowiego powoduje wypłukiwanie wapna z kości i powoduje wiele chorób nie występujących w krajach azjatyckich.
Picie białej wody wcale nie gwarantuje sukcesu, raczej jest gwarantem kalectwa.
Co widać po społeczeństwach spożywających ten napój.
Dużo lepszym źródłem wapnia jest np. ser żółty zrobiony w tradycyjny sposób przez siebie w domu, bez chemicznych dodatków.
Jeśli ktoś nie wyobraża sobie dnia bez szklanki mleka, to lepiej zastąpić śmietanką 30% wymieszaną z wodą lub samą w zależności jaką dietę stosuje.
Oczywiście nie należy pić i jeść przetworów mlecznych codziennie, raz na pięć dni wystarczy.
Wszystkiego rodzaje jogurty owocowe ze sklepu całkowicie wykluczyć ( maja tylko nazwę owocową) za dużo chemii i cukru, można samemu zrobić.
Kefiry i kwaśne mleka zakwaszają i mają działanie wychładzające, co jest w naszej strefie klimatycznej nie korzystne.


Brak komentarzy: