środa, 22 lutego 2012

Szynka domowa 13

Składniki:
- 430g schab cielęcy
- 350g udziec z królika
i przyprawy według smaku:
- curry
- majeranek
- mielony pieprz
- zioła prowansalskie
- ząbek czosnku
- ziele angielskie
- 50ml wody przegotowanej, chłodnej

Mięso umyć i pokroić, wymieszać z przyprawami i wodą.
Odstawić w chłodne miejsce (lodówce) na 24-48godz.
Po tym czasie zemleć, umieścić w woreczku i włożyć do szynkowara, odstawić na 1-2godz.
Następnie parzyć 1,5godz.
Wyjąć z garnka, ostudzić i wyjąć z szynkowara jak będzie jeszcze ciepłe dzięki czemu łatwiej się wyjmuje.
Ilość mięsa dostosować do wielkości szymkowaru i czas parzenia do rodzaju mięsa im twardsze tym dłużej, średnio 1kg/1godz.


Brak komentarzy: