Chleb owocowy na podstawie chleba na zakwasie, podobny do
ciasta chlebowego trochę zmodyfikowany. Z dodatkami owoców suszonych jest
wystarczająco słodki, więc nie potrzebuje dodatkowo cukru. Robi się go bardzo
szybko, jedyny czas to oczekiwanie na wyrośnięcie i dlatego ważne jest aby
postawić w ciepłym miejscu, najlepiej w pobliżu pieca lub grzejnika.
Składniki:
- 70g moreli suszonych
- 70g figi suszone
- 100g śliwki suszone
- 50g owoc morwy
białej
- 100g zakwasu
- 200g mąki pszennej
- 40g otręby pszenne
- 300ml wody letniej
Owoce sparzyć, pokroić. Do miski wsypać mąkę, otręby, dodać
zakwas, wodę i owoce.
Wszystko razem dokładnie wymieszać, wyłożyć na prostokątną
brytfankę posmarowaną smalcem i posypaną otrębami. Pozostawić do wyrośnięcia,
tak jak chleb. Piec w piekarniku nagrzanym do temp. 200st 45min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz