sobota, 9 lutego 2013

Chleb owocowy 20



 Chleb owocowy na podstawie chleba na zakwasie, podobny do ciasta chlebowego trochę zmodyfikowany. Z dodatkami owoców suszonych jest wystarczająco słodki, więc nie potrzebuje dodatkowo cukru. Robi się go bardzo szybko, jedyny czas to oczekiwanie na wyrośnięcie i dlatego ważne jest aby postawić w ciepłym miejscu, najlepiej w pobliżu pieca lub grzejnika.



Składniki:

-  70g moreli suszonych

-  70g figi suszone

- 100g śliwki suszone

-  50g owoc morwy białej

- 100g zakwasu

- 200g mąki pszennej

-  40g otręby pszenne

- 300ml wody letniej



Owoce sparzyć, pokroić. Do miski wsypać mąkę, otręby, dodać zakwas, wodę i owoce.

Wszystko razem dokładnie wymieszać, wyłożyć na prostokątną brytfankę posmarowaną smalcem i posypaną otrębami. Pozostawić do wyrośnięcia, tak jak chleb. Piec w piekarniku nagrzanym do temp. 200st 45min.




Brak komentarzy: