Składniki:
- 5-7kg pomidory gruntowe
- 3-4szt. jabłka szara reneta
- 1szt. jabłko słodkie
- przyprawy:
- bazylia - łyżka
- natka pietruszki
suszona - łyżka
- cebula suszona -
łyżka
- biały pieprz -
łyżeczka
- chilli - łyżka
- liście laurowe ok.
5 listków
- ziele angielskie
(mielone)- łyżeczka
- cynamon mielony – ½
łyżeczki
Ilość i rodzaj przypraw zależy od gustu i smaku
indywidualnego, ja część ketchupu zrobiłam bardziej pikantne, a część bardziej
łagodne z mniejszą ilością chilli.
Pomidory obrać ze skórki, pokroić i dodać do jabłka,
następnie przy pomocy blendera zmiksować, dodać przyprawy.
Gotować do czasu jak będzie odpowiednia gęstość ketchupu(ok.3godz),
pilnować, aby było bez przypalenia.
Po wyparowaniu wyciągnąć liście laurowe i przetrzeć przez
sito. Gorący nakładać do szklanych butelek lub słoików.
Wiem co jem – ketchup ten jest bez dodatku cukru i bez dodatku octu,
dzięki temu jest smaczniejszy i zdrowszy. Słodkość i kwaśność można sobie
regulować przy pomocy jabłek.
Jak ktoś woli wersję łagodną to najlepiej zrezygnować z dodatku chilli.
Z 20kg pomidorów wyszło mi 11 butelek 0,7l i 3 duże słoiki :)
Dobrego apetytu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz