niedziela, 22 września 2013

Ketchup - wiem co jem 23



Składniki:

- 5-7kg pomidory gruntowe

- 3-4szt. jabłka szara reneta

- 1szt. jabłko słodkie

- przyprawy:

  - bazylia - łyżka

  - natka pietruszki suszona - łyżka

  - cebula suszona - łyżka

  - biały pieprz - łyżeczka

  - chilli - łyżka


  - liście laurowe ok. 5 listków

  - ziele angielskie (mielone)- łyżeczka

  - cynamon mielony – ½ łyżeczki


Ilość i rodzaj przypraw zależy od gustu i smaku indywidualnego, ja część ketchupu zrobiłam bardziej pikantne, a część bardziej łagodne z mniejszą ilością chilli.


Pomidory umyć, umieścić w misce i zalać wrzątkiem, aby można było łatwo zdjąć skórkę. Jabłka umyć, obrać ze skórki pokroić na ćwiartki, umieścić w garnku, podlać trochę wodą i rozgotować.

Pomidory obrać ze skórki, pokroić i dodać do jabłka, następnie przy pomocy blendera zmiksować, dodać przyprawy.

Gotować do czasu jak będzie odpowiednia gęstość ketchupu(ok.3godz), pilnować, aby było bez przypalenia.

Po wyparowaniu wyciągnąć liście laurowe i przetrzeć przez sito. Gorący nakładać do szklanych butelek lub słoików.
i


Wiem co jem – ketchup ten jest bez dodatku cukru i bez dodatku octu, dzięki temu jest smaczniejszy i zdrowszy. Słodkość i kwaśność można sobie regulować przy pomocy jabłek.

Jak ktoś woli wersję łagodną to najlepiej zrezygnować z dodatku chilli.
Z 20kg pomidorów wyszło mi 11 butelek 0,7l i 3 duże słoiki :)



Dobrego apetytu.

Brak komentarzy: