niedziela, 21 grudnia 2014

Chrzan tarty - domowy


 Od jakiegoś czasu miałam smak na chrzan tarty ze słoiczka, ale w handlu brak takiego bez dziwnych, często szkodliwych dodatków, wiec postanowiłam sama zrobić i podzielić się przepisem. Jest całkowicie naturalny, bez cukru, zamiast cukru dodałam słodkie jabłko.
Składniki:
- laska chrzanu
- 1 jabłko słodkie
- 1 mała cytryna
- 1 łyżka śmietany 18%


Chrzan utrzeć na drobnej tarce i dodać sok z cytryny. Jabłko obrać, pokroić i przy pomocy blendera zmiksować, przesmażyć i pozostawić do wystygnięcia. Do jabłka dodać chrzan, śmietanę i razem wszystko jeszcze raz zmiksować blenderem. Przełożyć do wyparzonego słoiczka, przechowywać w lodówce.
Chrzan jest naturalnym antybiotykiem obok czosnku i cebuli ma działanie antywirusowe i bakteriobójcze. Jest doskonałym dodatkiem do różnych potraw mięsnych, sosów i zup.

Brak komentarzy: