- 150g mąki żytniej
- 150g mąki żytniej razowej
- 150g mąki pszennej
- 200g zakwasu
- 500ml wody przegotowanej letniej
- 1/2 łyżeczki soli morskiej
Wszystko razem zamieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 3 godz.
- 150g moreli suszonych
- 150g śliwek suszonych
Owoce sparzyć, morele pokroić.
Po wyrośnięciu ciasta dodać owoce i wyrabiać w misce do momentu jak zacznie odchodzić od ręki ok. 10-15min. Całość wyłożyć do formy dużej (keksowej) posmarowanej tłuszczem i posypaną bułką tartą. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 4-5 godz. Piec w temp. 200st.C 45min. Po upieczeniu wyjąć ciasto z formy.
- 150g mąki żytniej razowej
- 150g mąki pszennej
- 200g zakwasu
- 500ml wody przegotowanej letniej
- 1/2 łyżeczki soli morskiej
Wszystko razem zamieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 3 godz.
- 150g moreli suszonych
- 150g śliwek suszonych
Owoce sparzyć, morele pokroić.
Po wyrośnięciu ciasta dodać owoce i wyrabiać w misce do momentu jak zacznie odchodzić od ręki ok. 10-15min. Całość wyłożyć do formy dużej (keksowej) posmarowanej tłuszczem i posypaną bułką tartą. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 4-5 godz. Piec w temp. 200st.C 45min. Po upieczeniu wyjąć ciasto z formy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz