Skład:
- mięso
cielęce (kulka) – szynka
- majeranek
ok.2-3łyżek
- kolendra
mielona - łyżeczka
- czosnek
niedźwiedzi ok.3łyżki
- łyżeczka
jarzynki (SMAKOSZ) – bez chemii i bez soli
- kilka
listków laurowych i ziarna ziela angielskiego
- pieprz
kolorowy
- 0,5 – 1
szklanki wody
Wykonanie:
Przyprawy wymieszać w naczyniu żaroodpornym,
wlać wodę. Mięso umyć, umieścić w naczyniu z przyprawami i ponakłuwać aby
przyprawy lepiej się wchłonęły. Pozostawić w chłodnym miejscu na 2 -3 dni
(codziennie obracać)
Załączyć piekarnik na 200st.C – wstawić naczynie
przykryte wraz z szynką do piekarnika i piec 30min, po tym czasie zmniejszyć
temp do 180st.C i dalej piec ( czas trwania zależy od wagi mięsa (na 1kg – 1,5godz).
W trakcie pieczenia odwracać mięso lub polewać wywarem. Po zakończeniu
pieczenia wyłączyć piekarnik i pozostawić szynkę w piekarniku do ostygnięcia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz